Olaf: de eerste Lifelines NEXT baby!

27-02-2017

Op 25 januari 2017 was het zo ver: de eerste Lifelines NEXT deelneemster beviel van een gezonde zoon: Olaf. Moeder en kind maken het goed.  De Lifelines NEXT studie volgt zwangere Lifelines vrouwen en aankomend kind. Deelname start vanaf 12 weken zwangerschap en duurt tot een jaar na de geboorte. Moeders en hun kinderen dragen zo bij aan de toekomst van gezond ouder worden. Er is nog steeds ruimte voor nieuwe moeders in Lifelines NEXT. Dus: Lifelines deelnemer en ten hoogste 26 weken zwanger? Geef u nu op!

Olaf: de eerste Lifelines NEXT baby!

Dit is baby Olaf. Olaf heeft de afgelopen periode al heel wat media aandacht getrokken. Hij was zelfs op 7 februari te zien op RTV Noord. Het nieuws van zijn geboorte is dan ook bijzonder, omdat hij deel uit maakt van Lifelines NEXT. In deze unieke studie worden kinderen al vanaf dat ze nog in de buik van hun moeder zitten gevolgd. Dit duurt tot een jaar na de geboorte. Ook de moeder zelf wordt in deze periode onder de loep genomen. Lifelines Next is extra bijzonder omdat er daarnaast al heel veel informatie bekend is over de rest van de familie. De studie vindt immers plaats onder Lifelines deelnemers. Zowel Lifelines NEXT kinderen als hun vaders krijgen de kans om naast Lifelines NEXT deelnemer ook Lifelines deelnemer worden.

De eerste stapjes

Deelname aan Lifelines NEXT betekent het afstaan biomateriaal (o.a. bloed, ontlasting en moedermelk) en het invullen van vragenlijsten. Het overslaan van een vragenlijst of onderzoek is altijd mogelijk. De verzamelde materialen zullen bijvoorbeeld erfelijke aanleg of darmbacteriën in kaart brengen. Ook leefstijl, voeding en de relatie tussen moeder en kind worden onder de loep genomen. Dit geeft onderzoekers de gelegenheid meer te weten te komen over het ontstaan van ziekten op latere leeftijd. Een brede insteek van het onderzoek dus. En dat is nodig, want er is nog heel veel onbekend over het effect van allerlei factoren tijdens de eerste levensfase. Lifelines NEXT baby’s zoals Olaf, zetten dus hun eerste stapjes naar een betere toekomst, nog voordat ze hun eerste stapjes gezet hebben.

Wilt u ook stappen zetten naar een betere toekomst door deel te nemen aan Lifelines NEXT?

U kunt deelnemen wanneer het volgende van toepassing is:

  • U bent Lifelines deelnemer
  • U bent maximaal 26 weken zwanger

Deelname aan Lifelines NEXT houdt het volgende in:

  • Deelname van (op zijn vroegst) 12 weken zwangerschap tot 12 maanden na de geboorte
  • Afname van biomaterialen aan huis (o.a. bloed, ontlasting en moedermelk)
  • Invullen van vragenlijsten

Wij vertellen u graag meer!: