nieuw: onderzoek naar de rol van de biologische klok bij gezonder oud worden

31-10-2017

hoe het gebruik van beeldschermen en nachtdiensten de biologische klok beïnvloeden

In samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) starten we vandaag met een nieuw onderzoek naar de rol van de biologische klok bij gezonder oud worden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat verstoringen van de biologische klok nadelig kunnen zijn voor de gezondheid, zoals slaapstoornissen, hart- en vaatziekten en diabetes.

gezondheidsproblemen door verstoring biologische klok

De biologische klok is relevant voor de gezondheid. Zo zorgt de biologische klok bijvoorbeeld voor het  op gezette tijden verteren van voedsel. Door veel en fel licht ’s avonds, maar ook door eten en activiteiten, in de avond en nacht, kan de biologische klok verstoord raken. Zoals het gebruik van smartphones en/of tablets avonds, of door het werken in nacht- of ploegendiensten.

zorgen voor een betere behandeling

Met dit onderzoek willen we kijken of de verstoring van de biologische klok beter meetbaar gemaakt kan worden om zo de nadelige gezondheidseffecten ervan te kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door te onderzoeken of aanpassingen in een rooster of voedingspatroon van een iemand die ’s nachts werkt ook daadwerkelijk leiden tot een verminderde verstoring van de biologische klok. Het onderzoek wordt mede gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

vragenlijsten onder ruim 75.000 Lifelines deelnemers

Om dit onderzoek mogelijk te maken, ontvangen ruim 75.000 deelnemers een vragenlijst met het verzoek deze in te vullen.  Vanaf 1 november gaat dit onderzoek van start en duurt tot en met december 2017. 

meer weten?

Voor vragen kunt u ons bereiken via onderzoek@lifelines.nl of via telefoonnummer 050 361 11 13. We zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 7.45 tot 20.00 uur en op vrijdag van 7.45 tot 17.00 uur.  Meer informatie over dit en ander aanvullende onderzoek vindt u op www.lifelines.nl/aanvullend.