Maak obesitas behandelingen maatwerk

12-01-2017

- door Femke Reijnen

Na een prachtige verdediging in het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft Sandra Slagter gisteren de titel van doctor verworven. Sandra heeft tijdens haar onderzoekstraject met behulp van de Lifelines data onderzoek gedaan naar het metabool syndroom. Het advies gebaseerd op haar conclusie: kwaliteit van leven moet de focus zijn in de behandeling van obesitas.

De kersverse doctor Sandra Slagter voor het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen

Metabool Syndroom

Het metabool syndroom is een combinatie van gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij mensen met obesitas zoals een verhoogde bloeddruk of bloedglucose.  Rook-, drink-, eet- en beweeggedrag zijn belangrijke invloeden hierop. Er bestaat echter een subgroep van zwaarlijvige mensen die een even gezonde stofwisseling hebben als slanke mensen. In de literatuur wordt dit metabool gezonde obesitas genoemd.

Obesitas niet gezond

Een misleidende naam: metabool gezonde obesitas. Zo concluderen meerdere professoren en ook Sandra zelf tijdens haar verdediging. De naam wekt de suggestie dat er een gezonde vorm van obesitas bestaat, terwijl er slechts over stofwisseling gesproken wordt. Er komen echter veel meer gezondheidsproblemen bij obese mensen voor. Sandra benadrukt dat in de behandeling van obesitas meegenomen moet worden dat obesitas op zichzelf al een verminderde kwaliteit van leven met zich meebrengt, ook bij mensen zonder het metabool syndroom. Artsen zouden deze informatie kunnen gebruiken om een meer gepersonaliseerde behandeling aan te bieden.

Lifelines

De data van het Lifelines Cohort studie heeft veel van haar onderzoek mogelijk gemaakt. De omvangrijkheid van de studie bood perspectieven die in eerder populatiestudies afwezig waren. “Lifelines bijna synoniem voor betrouwbaar”, laat Sandra tijdens de receptie nog even vallen, “simpelweg omdat de data zo omvangrijk is”. Het belang en de unieke opzet van de Lifelines studie werd dan ook meerdere malen benadrukt tijdens de ceremonie.

Lifelines feliciteert Sandra met haar geweldige prestatie en wenst haar veel succes in de volgende stappen van haar carrière.

Bron onderzoeksresultaten: http://hdl.handle.net/11370/e822cb7c-1e92-4599-a3e4-a731f9532eb7

Zie ook: Je gunt iedereen een gelijke kans

De vijf mogelijke kenmerken van het metabool syndroom prachtig weergegeven op het proefschrift van Sandra Slagter