De kop is eraf voor ImaLife

Eerste 2500 CT-scans zijn uitgevoerd

De kop is eraf voor ImaLife

De eerste 2.500 Lifelines-deelnemers hebben een computer tomografie (CT) scan gehad voor het aanvullende onderzoek ‘ImaLife’. Voor dit  onderzoek worden in totaal 12.000 deelnemers van 45 jaar en ouder uitgenodigd.

Met ImaLife willen wetenschappers de vroegste signalen van hart- en vaatziekten, longkanker en chronische obstructieve longziekten (COPD) achterhalen. Deze worden bij elkaar ook wel de BIG-3 genoemd en zijn in Nederland de voornaamste oorzaak van overlijden. Momenteel worden deze ziekten vaak pas ontdekt als er klachten ontstaan, wat meestal wijst op een vergevorderd stadium van de ziekte. Het uiteindelijke doel is om er achter te komen of het aantal mensen dat in de toekomst ziek wordt of sterft door de BIG-3 kan dalen als eerder bepaald kan worden wie een verhoogd risico heeft.

Over het onderzoek

De onderzoekers van het UMCG kijken bij dit onderzoek specifiek naar aderverkalking, longemfyseem en kleine oneffenheden in de longen. Deze informatie kan helpen om nieuwe aanwijzingen en/of risico’s  te vinden van deze ziekte. ImaLife is het eerste onderzoek in Nederland dat bij zo’n grote groep mensen wordt uitgevoerd. 

Toekomst

Professor Rozemarijn Vliegenthart over de toekomst van ImaLife: “We zijn heel blij met de deelname van Lifelines deelnemers aan dit onderzoek. Met dit onderzoek bekijken we in hoeverre zeer vroege aanwijzingen voor de BIG-3 in de bevolking voorkomen en wat  ‘normale’ veroudering is. Naar aanleiding van de resultaten denken we te kunnen vaststellen bij welke mensen er sprake is van vroege ontwikkeling van hart- en vaatziekten, longemfyseem of longkanker”.