Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

Lifelines NEXT legt basis voor de toekomst van moeder en kind

Gezond oud worden willen we allemaal. In Nederland worden mannen gemiddeld 79 jaar en vrouwen gemiddeld 83 jaar oud. (Bron: CBS) Hoe zal dit er in de toekomst uit zien?
Door middel van medisch-wetenschappelijk onderzoek doen we kennis op van bepaalde ziektes en hun verloop waardoor behandelmethodes kunnen worden ontwikkeld en verbeterd. Lifelines NEXT is zo'n onderzoek, waarbij de ontwikkeling van moeder en kind tijdens en na de zwangerschap wordt onderzocht.

Wat is Lifelines Next?
Lifelines NEXT is een groot onderzoek naar het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind, wonend in Noord-Nederland. Lifelines NEXT is een samenwerking van Lifelines en de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG. Door middel van onderzoek wil Lifelines NEXT uitvinden welke factoren ervoor zorgen dat een ziekte zich ontwikkelt en hoe dit mogelijkerwijs voorkomen kan worden. (Bron: Lifelines NEXT - aanvullend onderzoek | Lifelines studie). Rianne de Roos is een van de deelnemers aan Lifelines NEXT. Ze is 33 jaar, woont in Groningen en is moeder van een zoon. Rianne werkt als beleidsmedewerker Healthy Ageing in het UMCG en heeft Lifelines NEXT een tijd lang ondersteund bij het uitvoeren van communicatiewerkzaamheden. 

De eerste 1.000 dagen na de geboorte
Tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren van een kind wordt een belangrijke basis gelegd voor de toekomst. De eerste duizend dagen (van de bevruchting tot het tweede levensjaar) zijn cruciaal voor de ontwikkeling. In deze fase maken de hersenen, het lichaam en het immuunsysteem namelijk een aanzienlijke groei en ontwikkeling door. (Bron: The first 1,000 days | Pregnancy Birth and Baby (pregnancybirthbaby.org.au)) 

Lifelines NEXT wil door middel van onderzoek achterhalen waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt en de andere niet. Hierbij wordt onder andere gekeken naar factoren die van invloed zijn op de gezondheidsontwikkeling van kinderen, zoals de omgeving, leefstijl of erfelijke factoren.

Waarom deelnemen aan Lifelines NEXT?
Rianne besloot toen zij zwanger werd direct om mee te doen aan Lifelines NEXT.  Vanwege haar functie hechtte zij altijd al veel waarde aan gezond ouder worden. Mede daarom wilde zij graag een bijdrage leveren aan het ontdekken van nieuwe inzichten op het gebied van gezondheid. Want ‘'Hoe mooi zou het zijn als we in de toekomst meer weten over medicatie, preventie, interventie en de algehele ontwikkeling van moeder en kind?'’  

Gegevens verzamelen
Lifelines NEXT maakt gebruik van data uit vragenlijsten, metingen en biomaterialen zoals bloed, ontlasting en moedermelk. De deelnemers doneren dit -geheel vrijwillig- op vijftien vaste tijdstippen. Bijzonder is dat de deelnemer zelf een aantal biomaterialen in de eigen vertrouwde thuisomgeving verzamelt. Voor de materialen waarbij dit niet kan, komt vier tot vijf keer een doktersassistent op huisbezoek.

Rianne kreeg na de eerste drie maanden van haar zwangerschap het eerste huisbezoek, waarbij een doktersassistent langskwam om een aantal monsters (bloed en ontlasting) te verzamelen. De huisbezoeken worden door een vast contactpersoon uitgevoerd en duren ongeveer een uur per keer. Daarnaast vulde Rianne trouw de vragenlijsten in en nam zij monsters af wanneer dit van haar gevraagd werd.  

Snel schakelen
Tijdens de bevalling heb je beschikking tot unieke materialen zoals navelstrengbloed en biopten van de placenta die alleen dan beschikbaar zijn. Wanneer de bevalling begint, moet er dus snel gehandeld worden! De verloskundige verzamelt de materialen met behulp van de speciale ‘toolkit’ die de deelnemer voor de bevalling heeft gekregen. De medewerkers van Lifelines NEXT zijn 24/7 beschikbaar om de verzamelde materialen direct na de bevalling op te halen.

Het verzamelen van materialen tijdens de bevalling
Na de bevalling wordt van zowel moeder als kind lichaamsmateriaal verzameld. En dat begint al vrij vroeg; een van de eerste materialen die van de pasgeborene wordt verzameld, is het meconium (de eerste ontlasting). Er volgt een periode waarin maandelijks veel gegevens worden verzameld, maar de frequentie neemt af wanneer het kindje een half jaar oud is. In dit laatste half jaar is het handig om de vaste verzamelmomenten in je agenda te zetten. Zo was Rianne bijna vergeten om op zo'n geplande datum een monster van de ontlasting bij haar zoontje te nemen. ''Gelukkig kon ik de luier nog uit de prullenbak vissen!'' Nu, negen maanden na de geboorte van haar zoon, wacht Rianne nog een verzamelmoment. Daarna, wanneer haar zoon één jaar wordt, stopt het onderzoek automatisch.

Na anderhalf jaar Lifelines NEXT kijkt Rianne tevreden terug op haar bijdrage en raadt zij andere zwangere vrouwen aan om mee te doen!