Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Contact met Lifelines

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

boodschappenmandje supermarkt

Data-gedreven samenwerking aan mentale gezondheid in Drenthe

De geestelijke gezondheid van de bevolking staat steeds vaker onder druk. Economische onzekerheid, maatschappelijke veranderingen en toegenomen prestatiedruk hebben een meetbare impact op het mentale welzijn van inwoners. Toch ontbreekt het beleid vaak aan tijdige en betrouwbare informatie om effectief in te grijpen. Bestaande gezondheidsmonitors geven slechts momentopnames, waardoor opkomende trends en risicogroepen te laat worden gesignaleerd.

boodschappen supermarkt

Lifelines als aanvulling op bestaande bronnen

Met 18 jaar aan longitudinale gezondheidsdata van ruim 167.000 inwoners in Noord-Nederland vormt de Lifelines-biobank een unieke bron om patronen en oorzaken van mentale gezondheidsproblematiek beter te begrijpen. Deze gegevens worden binnen de Datawerkplaats Mentale Gezondheid geïntegreerd met regionale databronnen, waardoor beleidsmakers beschikking krijgen over een veel completer en actueler beeld.

Van data naar dialoog en lokaal beleid

De Datawerkplaats ontwikkelt onder andere een interactief dashboard waarmee gemeenten en GGD’en in Drenthe vroege signalen kunnen herkennen, risicogroepen kunnen identificeren en trends tijdig kunnen duiden. Dit dashboard wordt aangevuld met extra inzichten die het gesprek over kwetsbare groepen, zoals jongeren, ondersteunen. De samenwerking tussen Lifelines, GGD Drenthe en andere regionale partners maakt het mogelijk om data niet alleen te verzamelen, maar vooral om ze om te zetten in doelgericht beleid.

gezonde voeding
bewerkte voeding

Preventie en gezondheid op maat

Dankzij deze data-gedreven aanpak kunnen preventieve interventies beter worden afgestemd op de daadwerkelijke behoeften van de regio. Door eerder te signaleren en gerichter te handelen, dragen gemeenten bij aan duurzaam mentaal welzijn en meer gezonde levensjaren voor inwoners van Drenthe.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie over de Datawerkplaats Mentale Gezondheid en hoe deze aanpak gemeenten ondersteunt bij integraal gezondheidsbeleid.