Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Contact met Lifelines

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

genetisch onderzoek

Genetische en omgevingsfactoren van depressie

Met de gegevens van een grote groep Lifelines-deelnemers wordt er momenteel onderzoek gedaan naar genetische en omgevingsfactoren van depressie.

Verder lezen
longknobbels onderzoek

Longknobbels niet alleen een probleem onder rokers

Uit nieuw onderzoekt blijkt dat longknobbels voorkomen in een aanzienlijk deel van alle leeftijdsgroepen niet-rokers, met een iets hogere prevalentie bij mannen dan bij vrouwen.

Verder lezen
digitale assistent chatbot Alva

Ontdek het met Lifelines

Om de diversiteit en unieke verhalen van onze deelnemers vast te leggen, heeft fotograaf Marieke Kijk in de Vegte verschillende groepen deelnemers gefotografeerd. Deze fotoshootsessies laten zien hoe elke deelnemer, met zijn of haar eigen gewoontes en voorkeuren, bijdraagt aan een groter geheel.

Verder lezen
urinetest blaaskanker

Urinetest voor vroege opsporing blaaskanker

Met behulp van Lifelines-gegevens hebben onderzoekers een nieuwe, eenvoudige urinetest ontwikkeld die helpt bij de vroege opsporing van blaaskanker. Deze test kan levens redden door de ziekte in een vroeg stadium te detecteren, wanneer de kans op succesvolle behandeling het grootst is.

Verder lezen
digitale assistent chatbot Alva

Digitale assistent Alva voor zelfmetingen

Lifelines introduceert een nieuw project: een digitale assistent genaamd Alva. Deze slimme chatbot is ontworpen om deelnemers te helpen bij het doen van zelfmetingen tijdens gezondheidsonderzoeken.

Verder lezen
locatie assen

Lifelines opent nieuwe locatie in Assen

Het Lifelines-onderzoek opent op maandag 4 november een nieuwe locatie in Assen, aan de Stationsstraat 29a (Florijn). Deelnemers uit Assen en omstreken ontvangen van Lifelines de komende maanden een uitnodiging om langs te komen.

Verder lezen
microbioom

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en de rol van genetica

Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening waarbij de interactie tussen de darmen en de hersenen verstoord is. Er is steeds meer interesse in de genetische aspecten van PDS, omdat deze kennis kan helpen bij het vinden van behandelbare oorzaken en biomarkers.

Verder lezen
microbioom

De invloed van regionale talen op sociaal welzijn

Mensen voelen zich vaak verbonden met anderen door gedeelde kenmerken, en dit kan bijdragen aan hun sociale welzijn. Een belangrijk kenmerk dat groepen mensen met elkaar verbindt, is taal. Maakt het spreken van een regionale taal gelukkig?

Verder lezen
microbioom

Onderbuikgevoel: de relatie tussen depressie, angst en het microbioom

Wetenschappelijk onderzoeker S. Brushett en een team van collega's gebruikten Lifelines-gegevens om te bestuderen hoe darmbacteriën samenhangen met depressie en angst. Bepaalde bacteriën blijken verband te houden met deze stoornissen, zelfs als er rekening wordt gehouden met medicijngebruik. 

Verder lezen