Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Contact met Lifelines

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

boodschappenmandje supermarkt

Wetenschappelijke onderbouwing voor beleidskeuzes

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) monitort de inname van natrium, jodium en kalium in Nederland als basis voor onderbouwd gezondheidsbeleid. In het kader van dit langlopende onderzoek werd bij 7.000 deelnemers in 2020/2021 en bij 1.300 deelnemers in 2006/2007 een 24-uurs urineverzameling uitgevoerd. Deze methode biedt een betrouwbare, objectieve meting van de werkelijke inname van zout en mineralen in de dagelijkse voeding.

boodschappen supermarkt

Volksgezondheid onder druk door te hoge zoutconsumptie

Een overmatige zoutinname is sterk geassocieerd met verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutconsumptie nog steeds hoger dan de aanbevolen norm. Deze structurele belasting van de volksgezondheid vraagt om effectieve, beleidsmatige interventies die zijn gebaseerd op actuele, representatieve data.

Onderzoek als fundament voor productverbetering

De onderzoeksresultaten van het RIVM zijn gebruikt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bij het formuleren van de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), die in 2022 is gestart. De NAPV richt zich op het verbeteren van de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen – waaronder verlaging van zout, suiker en verzadigd vet – met als streefjaar 2030. Dit beleidstraject is een belangrijke stap in het creëren van een gezondere voedselomgeving.

gezonde voeding
bewerkte voeding

Effect op gezonde levensjaren en zorgkosten

Door de samenstelling van voedingsmiddelen aan te passen en zoutinname te reduceren, draagt het beleid direct bij aan het verminderen van het risico op chronische aandoeningen. Dit vergroot het aantal gezonde levensjaren in de bevolking en draagt bij aan het beheersbaar houden van de zorgkosten op de lange termijn. De NAPV is daarmee niet alleen een gezondheidsmaatregel, maar ook een strategische investering in maatschappelijke vitaliteit.

Raadpleeg hier de volledige publicatie en het beleidsrapport voor details over de meetmethode, trends en aanbevelingen.