Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

buisjes bloed lab

Economische omstandigheden invloed op risoco op type-2-diabetes

Een nieuwe studie van onderzoekers Rob Alessie, Viola Angelini, Gerard van den Berg, Jochen Mierau en Gianmaria Niccodemi werpt licht op de langetermijngevolgen van economische omstandigheden op jonge leeftijd voor de gezondheid op latere leeftijd. Het onderzoekspaper, getiteld "Using Data on Biomarkers and Siblings to Study Early-Life Economic Determinants of Type-2 Diabetes", vindt een verband tussen geboren worden onder ongunstige economische omstandigheden en het ontstaan van type-2-diabetes op latere leeftijd.

buisjes bloed lab

Belang van jeugdomgeving voor volwassen gezondheid

De onderzoekers leggen uit dat de omstandigheden vóór en kort na de geboorte van invloed kunnen zijn op iemands gezondheid als volwassene. Dit komt doordat foetussen en pasgeborenen erg gevoelig zijn voor stress en andere omgevingsfactoren, wat hun latere gezondheid kan beïnvloeden. Zelfs als mensen in een welvarende omgeving opgroeien, kan de armoede waarin ze zijn geboren nog steeds invloed hebben op hun gezondheid op volwassen leeftijd.

Gezondheidsgegevens van Lifelines

De studie maakt gebruik van de gegevens van Lifelines. Het onderzoek is gebaseerd op onze grote database met gezondheidsgegevens van meer dan 167.000 mensen in Noord-Nederland. Hierdoor konden de onderzoekers verbanden leggen tussen de economische omstandigheden bij de geboorte en latere gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2.

diabetes
diabetes prikken

Innovatieve benadering onthult verborgen diabetesgevallen

Een belangrijk aspect van het onderzoek is het gebruik van biomarkers, zoals stoffen in het bloed, om diabetes type 2 te identificeren, zelfs bij mensen die zich er niet van bewust zijn dat ze het hebben. Dit is vooral handig omdat diabetes vaak ondergediagnosticeerd wordt, vooral bij mensen met een lagere sociaaleconomische status.

Inzichten voor beleidsmakers en gezondheidsprofessionals

De bevindingen van deze studie zijn waardevol voor beleidsmakers en gezondheidsprofessionals, omdat ze laten zien hoe vroege levensomstandigheden de gezondheid op latere leeftijd kunnen beïnvloeden. Dit inzicht kan helpen bij het ontwikkelen van gerichte interventies om chronische ziekten zoals diabetes type 2 te voorkomen, zelfs al vóór de geboorte.

Lees hier meer over het onderzoek

beleid bouwstenen