Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

extra onderzoek darmgezondheid dag5

Extra onderzoek naar DArmGezondheid: DAG5

Darmgezondheid geeft inzicht in ziekte en gezondheid

Tijdens de vorige onderzoeksronde is binnen de studie DAG4 in kaart gebracht hoe een gezond darmmicrobioom eruitziet. In dit vervolg-onderzoek DAG5 richten onderzoekers zich op hoe het darmmicrobioom zich ontwikkeld heeft na verloop van tijd.

Het doel van DAG5

Onderzoeker Rinse Weersma (UMCG): "We zijn benieuwd of we dezelfde bacteriën weer terug zien als we een aantal jaren later kijken in het darmmicrobioom van dezelfde deelnemers. Is er bij deze deelnemers iets verandert in de gezondheid, is er bijvoorbeeld een ziekte bijgekomen en zien we dat ook terug in het darmmicrobioom? Deze en vele andere vragen willen we graag beantwoorden door nogmaals aan de Lifelines-deelnemers te vragen om ontlasting te verzamelen."

Meedoen aan DAG5

Voor het DAG5-onderzoek nodigen we alleen deelnemers uit die eerder voor Lifelines ontlasting hebben verzameld. U kunt zich niet zelf opgeven. U ontvangt de uitnodiging tegelijkertijd met uw uitnodiging voor het reguliere Lifelines-onderzoek. Of u aan DAG4 wil deelnemen of juist niet, heeft geen invloed op uw algemene deelname aan Lifelines. Deelname bestaat uit twee onderdelen:

  • Thuis ontlasting verzamelen
  • Gedurende één week online DAGboekjes invullen

DAGboekjes invullen

In de week waarin je je ontlasting opvangt, vragen we je ook elke dag een digitaal DAGboekje in te vullen. Het zijn 7 keer dezelfde vragenlijsten: voor iedere dag één. Tel hoe vaak je ontlasting hebt op een dag, onthoud hoe de ontlasting eruitziet en op welke tijdstippen je ontlasting hebt gehad. Daarnaast stellen we enkele vragen over o.a. je darmgezondheid en dieet. We adviseren het DAGboekje aan het einde van de dag in te vullen.

DAG5 kit

Voor het verzamelen van de ontlasting krijg je tijdens bezoek 1 een kit mee. Hierin vind je de volgende benodigdheden:

1. Grijs opvangbakje (1x)
2. Fecesopvanger (1x)
3. Handschoentjes (1 paar)
4. Pipetjes (3x)
5. Schaar (1x)
6. Kleine buisjes (3x)
7. Plastic zakje (1x)

benodigdheden ontlasting verzamelen

Ontlasting verzamelen

Wanneer je meedoet wordt je gevraagd om eenmalig ontlasting te verzamelen. Je ontvangt bij je eerste bezoek aan Lifelines een verzamelkit. Je verzamelt thuis de ontlasting en bewaart deze (in veilige en hygiënische verpakking) in je diepvries. Je neemt de ontlasting vervolgens mee naar je tweede bezoek en levert die bij ons in. 

Instructie ontlastingverzameling DAG5 - Download