Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

Het Lifelines NEXT - Corona-onderzoek

Sinds 1 mei 2021 zijn we binnen Lifelines NEXT met een nieuwe studie gestart! In deze studie onderzoeken we hoe het immuunsysteem tijdens en na de zwangerschap gereguleerd wordt.

Gynaecoloog Jelmer Prins legt uit waarom dit zo belangrijk is. Normaal gesproken stoot het lichaam alles af wat lichaamsvreemd is. En in principe zijn cellen van een baby die een zwangere vrouw met zich meedraagt vreemd. Maar toch wordt het kindje niet afgestoten. Dit komt doordat het moederlijke afweersysteem zich tijdens de zwangerschap aanpast om dit te voorkomen. Maar hoe zij dat precies doet, is nog onbekend. Wel is bekend dat de kans op complicaties (zoals zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte) verhoogd is als deze aanpassingen niet goed werken. Daarom onderzoeken we in dit project de regulatie van het moederlijke afweersysteem tijdens en na de zwangerschap.
In dit onderzoek nemen we op verschillende momenten een extra buisje bloed af bij (aanstaande) moeders. In dit bloed kijken we naar cellen van het afweersysteem. De eigenschappen en ontwikkeling van deze cellen kunnen we koppelen aan andere informatie die uit Lifelines NEXT komt. Hierdoor zullen we een beter beeld krijgen van de regulatie van het moederlijke afweersysteem en beter begrijpen hoe het afweersysteem zich aanpast in een gezonde zwangerschap, maar ook waarom dit bij een gecompliceerde zwangerschap soms niet goed gaat.