Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

banner lifelines next

Lifelines NEXT

Lifelines NEXT is een groot onderzoek naar het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. Het onderzoek is gestart in 2016. Circa 1.500 zwangere vrouwen wonend in Noord-Nederland worden vanaf de derde maand van de zwangerschap gevolgd. Daarnaast wordt er gekeken naar de gezondheid van de baby. Dit doen we totdat de Lifelines NEXT kinderen oud genoeg zijn om in te stromen in het reguliere Lifelines onderzoek (rond de leeftijd van 6-10 jaar). Het onderzoek is een samenwerking van de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG en Lifelines.

Wat is het doel van Lifelines NEXT?

Het doel van Lifelines NEXT is om te ontdekken waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte krijgt (een ziekte die je je hele leven lang houdt zoals astma of suikerziekte) en de andere niet. Het vermoeden bestaat dat hier tijdens de zwangerschap en in de eerste levensjaren een basis voor wordt gelegd. Spelen de omgeving, leefstijl of juist erfelijke aanleg hierbij een rol? En hoe verloopt de gezondheid voor moeder en kind gedurende de zwangerschap en de jaren daarna? Deze vragen staan centraal in Lifelines NEXT. Om het antwoord te vinden op deze vragen gebruikt Lifelines NEXT alle informatie uit vragenlijsten, metingen en lichaamsmaterialen zoals bloed, poep en moedermelk die door Lifelines NEXT deelnemers is aangeleverd. Door alle antwoorden en de meet- en onderzoeksresultaten aan elkaar te koppelen, hoopt Lifelines NEXT uit te vinden welke factoren ervoor zorgen dat een ziekte zich ontwikkelt en hoe dit voorkomen zou kunnen worden. Op deze manier wil Lifelines NEXT bijdragen aan een gezondere toekomst.

Wat Lifelines NEXT zo uniek maakt

Lifelines NEXT is wereldwijd uniek door de verscheidenheid aan data die zij op verschillende tijdstippen bij de deelnemers verzamelt. Tot de eerste verjaardag van het kindje verzamelen we veel gegevens (maandelijks). Daarna zal twee keer per jaar een verzoek gedaan worden voor het invullen van een vragenlijst en een keer per jaar voor het verzamelen van biomaterialen. Onderzoekers kijken niet alleen naar de medische en biologische factoren, maar nemen ook factoren als erfelijkheid, de omgeving en leefstijl mee. De achtergrond van de partners, bij wie ook lichaamsmaterialen en vragenlijsten worden afgenomen, is hier ook onderdeel van. Omdat Lifelines NEXT deelnemers onderdeel zijn van de reguliere Lifelines studie, kan ook alle informatie van ouders, grootouders en andere familieleden die meedoen aan Lifelines gebruikt worden. Lifelines NEXT kijkt daarmee naar de ontwikkeling en gezondheid van baby’s in een hele brede context.

Wat houdt deelname in?

Lifelines NEXT doet onderzoek tijdens de zwangerschap, vlak na de bevalling en gedurende de eerste jaren na de geboorte (totdat de Lifelines NEXT kinderen oud genoeg zijn om in te stromen in het reguliere Lifelines onderzoek [rond de leeftijd van 6-10 jaar]). Het onderzoek bestaat voor een belangrijk deel uit het afstaan van lichaamsmaterialen; van moeders vragen we onder andere bloed, ontlasting en eventueel moedermelk en ook van de baby nemen we wat materialen af. Daarnaast bestaat het onderzoek uit het invullen van diverse vragenlijsten die bijvoorbeeld gaan over leefsituatie, gezondheid, leefstijl, voeding en de relatie tussen ouders en kind. Tot de eerste verjaardag van het kindje verzamelen we veel gegevens (maandelijks). Daarna zal twee keer per jaar een verzoek gedaan worden voor het invullen van een vragenlijst en een keer per jaar voor het verzamelen van biomaterialen. In de folder vind je meer informatie over Lifelines NEXT.

In het overzicht zie je op welke momenten Lifelines NEXT een vragenlijst uitstuurt of om een monster vraagt. Vragenlijsten invullen en monsters doneren is uiteraard geheel op vrijwillige basis. Wij zijn heel blij met elke bijdrage en beschouwen elke ingevulde vragenlijst en elk gedoneerd monster als waardevol.

Wat Lifelines NEXT bijzonder maakt, is de betrokkenheid van deelnemers bij de dataverzameling. Jij als zwangere vrouw/nieuwe moeder verzamelt namelijk zelf de verschillende soorten lichaamsmaterialen in de eigen vertrouwde thuisomgeving. Je wordt hierbij in de eerste anderhalf jaar ondersteund door een doktersassistent, jouw vaste contact gedurende deze periode. Zij is dan ook jouw vraagbaak en zal op huisbezoek komen. Wil je de ervaring lezen of horen van een Lifelines NEXT deelnemer? Klik dan hier.

In Lifelines NEXT wordt persoonlijke informatie goed beschermd: er wordt zeer zorgvuldig omgegaan met persoonlijke gegevens en met resultaten van lichaamsmaterialen die Lifelines NEXT deelnemers inleveren. Hierbij volgen wij de voorwaarden die wettelijk zijn gesteld. 

Wat voor onderzoek wordt er in Lifelines NEXT gedaan?

In Lifelines NEXT zijn er verschillende vragen die we willen beantwoorden met behulp van de lichaamsmaterialen die we verzamelen (bijvoorbeeld bloed, ontlasting en moedermelk) en de informatie uit vragenlijsten. Om al deze vragen te beantwoorden, zijn er verschillende onderzoekslijnen uitgezet. 

Onderzoeksresultaten

De onderzoeksresultaten die voortvloeien uit onderzoek met Lifelines NEXT data zullen gepubliceerd worden als wetenschappelijke artikelen. Deze zullen we voor je op een rijtje zetten.

Contact

Stel jouw vraag over Lifelines NEXT via het contactformulier. Het Lifelines NEXT Servicebureau is tevens bereikbaar via lifelinesnext@umcg.nl en 050-361 52 17 (op werkdagen van 8.00-17.00 uur).

Houd ook onze social media kanalen (Facebook / Instagram) in de gaten voor meer informatie en leuke weetjes over Lifelines NEXT.

Mede mogelijk gemaakt door

De dataverzameling van LLNEXT is gefinancierd met een subsidie van het Fonds Erfelijke Stofwisselingsziekten van het UMCG. Alexandra Zhernakova wordt ondersteund door een VIDI Grant [016.178.056] van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek [NWO] en een European Research Council [ERC] startsubsidie [ERC-715772]. Het samenwerkingsproject met Nestlé is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health~Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. Financiering van het Newborn-project, inclusief inclusie van vaders, werd verstrekt door de Europese Unie, de Noordelijke Nederlandse Alliantie (SNN), de provincies Friesland en Groningen en de gemeente van Groningen. Bovendien leverde Philips continue meetapparatuur voor dit add-on-initiatief. Een subsidie van de Ubbo Emmius Stichting financierde de aanvullende gegevensverzameling over de longfunctie.