Lifelines NEXT

Meld je aan voor dit onderzoek naar moeder en kind!

Lifelines NEXT

NEXT is een groot onderzoek naar het verloop van de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind. Het onderzoek is gestart in 2016. Circa 1.500 zwangere vrouwen worden vanaf de derde maand van de zwangerschap gevolgd. Daarnaast wordt er gekeken naar de gezondheid van de baby in het eerste levensjaar. 

Het onderzoek is een samenwerking van de afdelingen Verloskunde, Kindergeneeskunde en Genetica van het UMCG en Lifelines. Enkele vragen die de onderzoekers willen beantwoorden zijn: Hoe verloopt de gezondheid voor moeder en kind gedurende de zwangerschap en het jaar daarna? Speelt de omgeving, leefstijl of juist erfelijke aanleg hierbij een rol?

Wat is het doel van Lifelines NEXT?

Doel van het onderzoek is om te kijken waarom de ene mens in de loop van zijn leven een chronische ziekte (een ziekte die je je hele leven lang houdt zoals bijvoorbeeld astma of suikerziekte) krijgt, en de andere niet. Het vermoeden bestaat dat hiervoor tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren een basis wordt gelegd.

Wat houdt deelname in?

Er wordt onderzoek gedaan tijdens de zwangerschap, tijdens en vlak na de bevalling en gedurende het eerste jaar na de geboorte. Het onderzoek bestaat voor een belangrijk deel uit het afstaan van bijvoorbeeld bloed, ontlasting en moedermelk door u en uw baby. Dit gebeurt tijdens de reguliere bezoeken aan de verloskundige, de gynaecoloog of bij u thuis. Binnen Lifelines NEXT werken we met zoveel mogelijk met een vast contact: de doktersassistent. Zij is gedurende het onderzoek uw vraagbaak.

Lees ook de informatiefolder en bekijk de NEXT tijdlijn om te weten wat u kunt verwachten van deelname. 

Ervaring na het eerste jaar Lifelines NEXT

Olaf is de eerste Lifelines NEXT baby en is onlangs 1 jaar geworden. Zijn moeder over haar deelname: “Uit persoonlijke interesse voor dit soort onderzoek dacht ik hier wil ik wel aan meedoen! Vanuit mijn achtergrond in de genetica en de biologie vind ik dat heel interessant. Ik vond het ook leuk om te doen en het is niet veel werk; wat monsters nemen en vragen beantwoorden.” Wat haar nog het meeste bij staat? “Het allereerste poepmonster. We waren echt nét thuis uit het ziekenhuis en dan sta je dat te doen. Verder de monsters moedermelk, dat ik al die buisjes op het aanrecht had staan. Toen voelde ik me wel even een laborant!”

Hoe kan je meedoen?

Vrouwen die tot en met de 26e week zwanger zijn, kunnen meedoen en starten met de Lifelines NEXT-studie. Aanmelding gaat via het Servicebureau van Lifelines of via de verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Vervolgens is er contact met Lifelines over het vervolg en krijgt u uw Lifelines NEXT-doktersassistente toegewezen.

Meld je aan voor Lifelines NEXT

En vaders dan?

Ook vaders zijn van harte welkom bij Lifelines NEXT! Hiermee krijgen we een vollediger beeld van welke factoren van invloed zijn op iemands ontwikkeling. Voor (biologische) vaders betekent deelname het afstaan van enkele lichaamsmaterialen en het invullen van vragenlijsten. Vaders die al Lifelines-deelnemer zijn hoeven geen extra testen te doen. Alleen het geven van toestemming om de bij Lifelines bekende gegevens te gebruiken is voldoende.

Waarom meedoen? De onderzoeker vertelt

Tijdens het onderzoek wordt informatie verzameld onder andere uit vragenlijsten en lichaamsmaterialen, zoals bloed, moedermelk en ontlasting. Professor Sasha Zhernakova legt uit waarom dit belangrijk is voor het onderzoek.  “In onze darmen bevindt zich een énorme hoeveelheid bacteriën en virussen. Deze collectie noemen we het microbioom en die zit daar niet voor niets. Er wordt namelijk gedacht dat ons microbioom een rol speelt in hoe gezond wij zijn. Hoe is echter niet duidelijk. Onze onderzoeksgroep is specifiek geïnteresseerd in welke rol het microbioom speelt in de gezondheid van een baby. Daarom zijn we gestart met het aanvullende onderzoek LifelinesNEXT. 

Neem contact met mij op
  • Wilt u dat wij contact met u opnemen? Vul dan hieronder uw contactgegevens in. 

Velden met * zijn verplicht