Lifelines aanwezig bij 's werelds grootste Blockchain Hackathon

12-04-2018

- door r.n.postma@lifelines.nl

In het weekend van 6 tot en met 8 aprils was Lifelines aanwezig bij 's werelds grootste Blockchain Hackathon in de voormalige Suikerunie fabriek in Groningen. Tijdens dit evenement hebben in totaal 63 teams, voor 7 verschillende sectoren, aan oplossingen gewerkt met behulp van blockchain technologie. Samen met het UMCG en VWS, heeft Lifelines de mogelijkheid gekregen om in de voorbereidingen van dit evenement mee te denken. Binnen de sector Health konden de teams kiezen voor een casus gebaseerd op patiënt en Lifelines deelnemer Jacob.

De casus Jacob

Jacob zit sinds enkele jaren in een rolstoel, vanwege een vergroeiing van zijn rug. Na uitbehandeld te zijn bij het ziekenhuis, wilde hij het er niet bij neerleggen. Hij heeft daarom zijn medisch dossier online gezet en zo geprobeerd (internationaal) hulp te zoeken. Het was voor Jacob moeilijk om het gebruik van zijn data te volgen. De case voor de hackathon beschrijft daarom een situatie waarin we de teams hebben uitgedaagd om na te denken over hoe we deelnemers en onderzoekers kunnen samen brengen.  

Bekijk hier het interview met Jacob en waarom hij zich hiervoor inzet.

De winnaar

Op zondag gingen de laptops dicht en werd de juryronde aangekondigd door Prins Constantijn. Samen met het UMCG en het VWS beoordeelde Lifelines medewerkers de teamsop hun resultaten. Er werd hierbij niet alleen gekeken naar de toepassing van de techniek, maar ook of de oplossing impact heeft, uitvoerbaar is en de gebruiker in acht neemt. Per sector werd één team uitgeroepen tot winnaar, waar voor de sector Health 15.000 euro aan sponsorgeld dat beschikbaar was gesteld door het UMCG en VWS.

Team Consense, dat een oplossing heeft bedacht voor de case van de Research Marketplace, heeft hierbij gewonnen. Ze hebben een platform ontwikkeld waarmee deelnemers en onderzoekers met elkaar gekoppeld kunnen worden op basis van een meta-data profiel. Hierbij hebben ze speciaal aandacht besteed aan het informed consent dat nodig is voor het gebruik van de data van deelnemers. Meer lezen over de winnende oplossing? Kijk dan hier

Wil je een impressie van de hackathon? Bekijk dan vooral de aftermovie.

Foto: Rutger van Zuidam
Foto: Rutger van Zuidam