Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

bloeddruk meten

Wereldwijd onderzoek naar bloeddruk

Onderzoekers van het UMCG en hun partners hebben een belangrijke ontdekking gedaan over hoe onze genen de bloeddruk beïnvloeden. Ze hebben meer dan honderd nieuwe gebieden in onze genen geïdentificeerd die een rol lijken te spelen bij het bepalen van onze bloeddruk. Dit brengt het totale aantal bekende genetische signalen die de bloeddruk beïnvloeden op meer dan 2000, wat laat zien hoe complex dit aspect van onze gezondheid eigenlijk is.

Hun bevindingen, gepubliceerd in Nature Genetics, komen voort uit een van de grootste onderzoeken in zijn soort. Ze analyseerden gegevens van meer dan 1 miljoen mensen om beter te begrijpen hoe onze genen de bloeddruk reguleren.

Door gegevens van vier grote onderzoeken samen te voegen, identificeerden ze meer dan 2000 specifieke gebieden in onze genen die verband houden met de bloeddruk, waaronder 113 die nog niet eerder waren ontdekt. Dit onderzoek wees ook verschillende genen aan waarvan nog niet bekend was dat ze betrokken zijn bij de bloeddrukregulatie. Deze ontdekkingen zouden kunnen leiden tot nieuwe doelen voor medicijnen en ons vermogen om hoge bloeddruk te voorspellen en te voorkomen kunnen verbeteren.

De onderzoekers ontwikkelden zogenaamde "polygene risicoscores" die de effecten van vele genetische variaties kunnen combineren om de bloeddruk en het risico op hoge bloeddruk van een individu te voorspellen. Deze scores waren in staat om onderscheid te maken tussen individuen met een hoger en lager genetisch risico op hoge bloeddruk en hypertensie, waarbij betekenisvolle verschillen in bloeddrukniveaus werden aangetoond.

Professor Harold Snieder, een van de hoofdonderzoekers, benadrukt dat dit onderzoek een veel groter deel van de genetische factoren die de bloeddruk beïnvloeden aan het licht heeft gebracht dan eerder werd begrepen. Ze zijn van plan om hun nieuwe polygene risicoscores beschikbaar te maken voor het publiek, wat zou kunnen helpen bij het vroegtijdig identificeren van mensen die risico lopen op hart- en vaatziekten.

Ahmad Vaez, een andere belangrijke onderzoeker, benadrukt dat deze bevindingen kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor hoge bloeddruk. Hij suggereert dat het tijd is om te overwegen polygene risicoscores op te nemen in de standaardzorg voor hoge bloeddruk.

Hoewel de studie voornamelijk gegevens gebruikte van mensen van Europese afkomst, ontdekten de onderzoekers dat hun bevindingen ook van toepassing waren op mensen van Afrikaanse afkomst, die in het verleden minder vertegenwoordigd waren in genetische studies.

Hoge bloeddruk komt voor bij ongeveer een kwart van de volwassenen in Nederland en komt vaak voor in families. Naast genetische factoren dragen ook leefstijlfactoren zoals voeding, beweging, roken en stress bij aan een hoge bloeddruk. Wanneer de bloeddruk constant hoog blijft, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, beroertes en nieraandoeningen.

Het onderzoek combineerde genetische gegevens uit verschillende bronnen, waaronder Lifelines, UK Biobank en het Million Veteran Program van het Amerikaanse Ministerie van Veteranen, waarbij meer dan 140 onderzoekers van over de hele wereld betrokken waren.