Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

“Wij hebben een heel dankbare taak”

Marieke Jorritsma (60) is doktersassistente bij Lifelines in Sneek.  Sinds 2008 en met veel plezier. “Het is een prachtige baan. Wij hebben een heel dankbare taak. Soms is het best pittig, maar je moet er zelf een feestje van maken!” aldus de optimistische Friezin. “Het leuke is de variatie. Geen dag is hetzelfde. Omgaan met zoveel verschillende mensen is het mooiste van ons beroep. Je komt iedereen tegen; jong en oud.”

De doktersassistenten zijn voor de deelnemers het eerste gezicht van Lifelines.  “Wij doen er alles aan zodat de deelnemer een prettige ervaring heeft, zodat ie ook weer terugkomt. Over het algemeen zijn de mensen positief en trouwe bezoekers.” Marieke  weet wel  waarom: “Je moet mensen op hun gemak stellen, rustig een praatje maken en uitleggen wat je doet.” Soms zijn de deelnemers  erg zenuwachtig, maar volgens Marieke hoeft dat echt niet. “Ik had laatst een oudere dame die zei: ‘ik word al zo onrustig als ik die witte jas al zie…’ Toen heb ik geantwoord:  ‘Dan doe ik die nu direct uit!’  Die mevrouw glimlachte en was gelijk rustig.“ Over die witte jas zegt Marieke met een glimlach: ““Ze noemen je trouwens ook heel vaak dokter, juist omdat je een witte jas aan hebt!”

Ze heeft nog een voorbeeld: “Laatst kwam er een gezin met drie kinderen. Drie van die witte koppies kwamen binnen. Dan ga ik héél snel beginnen met prikken, zodat ze niet lang hoeven te wachten. Wij stellen ze gerust en geven wat extra aandacht. Deelnemers waarderen dat. Het is geen lopende band werk.”

Het eerste bezoek bestaat uit 20 of 30 minuten, dat hangt af of deelnemers zich hebben opgegeven voor een Dag 3 onderzoek . DAG 3 is het darmgezondheid onderzoek en duurt  30 minuten. Marieke: “Soms is het wel eens haasten. De één is zo weer weg en de ander heeft echt de behoefte om z’n verhaal te doen.” Ze kent daardoor ook zeker de verhalen van deelnemers wiens bloed niet in orde was, of van wie er een hartafwijking werd geconstateerd. Marieke: “Die mensen zijn enorm dankbaar dat ze meedoen en dat er dankzij Lifelines iets vroegtijdig is gesignaleerd. Voor de helft van de deelnemers is die check, dat APK-tje, zeker de motivatie om mee te doen. Helemaal nu er ook steeds minder keuringen op het werk plaatsvinden.”

In Sneek zijn momenteel vijf vaste doktersassistenten, twee receptionistes  en een aantal poolers werkzaam. De locatie is een voormalige huisartsenpraktijk en prachtig gelegen aan de Geeuwkade, vlakbij de beroemde Waterpoort. Dat zorgt voor grappige voorvallen. Marieke herinnert zich: “We hebben eens een echtpaar gehad die met de boot kwam om bloed te prikken. Ze legden de avond van tevoren hun boot aan de kade en we hebben ze na afloop weer begeleid. Dat is wel uniek!”