Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

 

Telefoon: 050 - 36 11 113 (werkdagen van 8.00 - 17.00 uur)

Contactformulier

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

bloeddruk meten onderzoekslocatie

Bloedgroep A suikers voeden darmbacteriën en houden je gezond

De bacteriën en microben in onze darmen kunnen niet alleen energie uit voedsel halen, maar ook uit bloedsuikers. Dat blijkt uit een studie van UMCG-onderzoekers Jingyuan Fu en Hermie Harmsen. Ook ontdekten zij dat dit bij mensen met bloedgroep A bijdraagt aan een betere gezondheid van het hart en de stofwisseling. Zij publiceerden woensdag 3 januari 2024 hun resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Bloed als energiebron

Het onderzoek laat zien dat bacteriën in onze darmen suikers, die bij onze bloedgroep horen, kunnen gebruiken als energiebron. Deze suikers worden via slijm in de darm uitgescheiden. Fu en Harmsen hebben ontdekt dat er een verband is tussen de genetische variaties in ABO (bloedgroep) en een ontbrekend deel in een darmbacterie genaamd Faecalibacterium. ABO bepaalt onze bloedgroep, elk met een eigen soort suiker. Het ontbrekende deel in Faecalibacterium heeft een specifieke route voor suikers van bloedtype A, die als energiebron kunnen dienen.

Bijdrage aan betere gezondheid

Het gebruik van suikers van bloedtype A door bacteriën zorgt ervoor dat er een gezondere en gevarieerdere groep darmmicroben ontstaat. Dit draagt bij aan een verbeterde gezondheid van het hart en de stofwisseling bij mensen met bloedgroep A. Fu benadrukt de waarde van microbiome-therapie, zoals bijvoorbeeld poeptransplantatie, als een effectieve manier om ziektes te voorkomen en behandelen. Het onderzoek geeft aan dat behandelingen waarschijnlijk beter aanslaan wanneer de darmflora genetisch worden aangepast aan de genen van de patiënt.

Harmsen voegt eraan toe dat de genetische samenstelling bepaalt welke bacteriën in onze darmen aanwezig zijn. Dit kan helpen verklaren waarom mensen verschillen in hun reacties op voeding en therapie. Wat goed is voor mensen met bloedgroep A, is wellicht niet hetzelfde voor mensen met bloedgroep B of O.