Voedselomgeving kan invloed hebben op overgewicht
Dr. Carel-Peter van Erpecum (Epidemiologie, UMCG) deed met behulp van Lifelines-data onderzoek naar het effect van de voedselomgeving op overgewicht onder de Noord-Nederlandse bevolking. Wat bleek: de nabijheid van fastfoodrestaurants invloed kan hebben op de toename van overgewicht.
Het effect van voedselomgeving op overgewicht
Overgewicht is één van de grootste uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid: het percentage Nederlandse volwassenen met overgewicht is gestegen van 33% in 1981 naar 50% in 2022. Tijd voor beleid gericht op een gezondere voedselomgeving, zegt Van Erpecum.
Ruim driekwart van de Lifelines-deelnemers had minimaal één fastfoodrestaurant binnen een kilometer rond hun huis. Deelnemers met meer fastfoodrestaurants binnen een kilometer hadden een hogere BMI. Vooral mensen die in kwetsbare buurten woonden en jongvolwassenen – en vooral jongvolwassenen met een verhoogd genetisch risico op een hogere BMI – waren gevoelig voor ongezonde fastfoodomgevingen.