Deelnemers

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op.

Contact met Lifelines

Researchers

Do you have a question regarding working with Lifelines? Please contact us, we're happy to help you.

Contact us

Pers

We voorzien media graag van informatie en we behandelen graag verzoeken voor interviews, opnames en beeldmateriaal.

Stuur een e-mail

ActiveLIFE

ActiveLIFE: Beweging nauwkeurig meten

Tijdens de vierde onderzoeksronde krijg je als Lifelines-deelnemer bij je bezoek een beweegmeter aangeboden. Deze draag je 8 dagen en lever je weer in bij het tweede bezoek.

De beweegmeter is één van de nauwkeurigste beweegmeters waardoor onderzoekers objectieve, gedetailleerde gegevens kunnen verzamelen over beweging, zitten, staan en slapen. ActiveLIFE is daarmee een van de grootste beweegonderzoeken ter wereld.

Ik ben ervan overtuigd dat we beweegrichtlijnen op maat kunnen ontwikkelen, waarmee we veel meer mensen in Nederland in beweging kunnen krijgen en houden", vertelt onderzoek Thijs Eijsvolgels.

Wat meet de beweegmeter?

De beweegmeter houdt bij hoeveel stappen je zet en of je staat, zit, ligt, fietst of wandelt. De meter meet beweging in drie richtingen: omhoog/omlaag, vooruit/achteruit, links/rechts.

Goed om te weten
De beweegmeter heeft géén GPS, camera of microfoon. Hij kan dus niet zien waar je bent of wat je doet.

boodschappen

Hoe lang en wanneer draag je de beweegmeter?

Je draagt de beweegmeter 8 dagen, ook tijdens het sporten en slapen. De beweegmeters zijn waterdicht. Je kan ze omhouden bij vrijwel elke activiteit, zoals sporten, zwemmen, douchen etc. 

Doe de beweegmeter af wanneer je:

  • Naar de sauna gaat
  • Diepzee duikt
  • Een MRI krijgt

Beweegmeter inleveren

Na 8 dagen mag je de beweegmeter af doen. Bewaar hem in het zakje dat je erbij hebt gekregen. Lever hem samen met je urinebokaal in tijdens je tweede bezoek.

  • Kom je al na 7 dagen terug? Geen probleem – dan mag je de beweegmeter een dag eerder inleveren.
  • Heb je een retourenvelop ontvangen, dan mag je de beweegmeter na het dragen aan ons terug sturen via de post.

Grootste beweegonderzoek van Nederland: ActiveLIFE

Beweging nauwkeurig gemeten bij 60.000 deelnemers

ActiveLIFE

Het beweegonderzoek wordt uitgevoerd bij Lifelines-deelnemers. Zij worden bij hun reguliere bezoek aan Lifelines gevraagd de beweegmeter te dragen.

De onderzoekers van het Radboud UMC zijn gestart met de voorbereidingen van het onderzoek. In het eerste kwartaal van 2025 worden Lifelines-deelnemers tijdens hun reguliere bezoek gevraagd om de beweegmeter 8 dagen te dragen. Je kan de beweegmeter weer inleveren tijdens het tweede bezoek aan Lifelines.

De beweegmeter verzamelt alleen informatie over beweging. Er zit geen GPS op, geen camera en geen microfoon. Er wordt daarom geen inbreuk gedaan op de privacy van deelnemers.

Over dit project

Het project wordt opgezet door het Radboudumc samen met biobank Lifelines, die gegevens verzamelt van deelnemers uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In totaal worden de deelnemers acht jaar lang gevolgd, maar er zullen al eerder tussentijdse resultaten komen. Het project wordt gesteund door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Hartstichting en de Hersenstichting.  Het project wordt geleid door het Radboudumc, in de persoon van inspanningsfysioloog dr. Thijs Eijsvogels en epidemioloog dr. Esmée Bakker.

 

partners activelife